Glas of Zonnepaneel verzekering

Zonnepanelen verzekeren, is dat nodig?

Zonnepanelen verzekeren? Veel mensen vragen zich af of hier een aparte verzekering voor nodig is.

Indien de zonnepanelen op een eigen woning liggen, dan vallen de zonnepanelen onder de bestaande opstalverzekering van de woning. Ben je geen eigenaar van de woning, dan is het verstandig om te kijken of een extra verzekering nodig is. Heb je een huurwoning en een  inboedelverzekering, dan is de kans groot dat de zonnepanelen niet gedekt zijn en zou ik mijn zonnepanelen moeten gaan verzekeren.

Stel je hebt een eigen woning en zonnepanelen. Informeer dan voor alle zekerheid bij de verzekeringsmaatschappij of uw opstalverzekering de zonnepanelen dekt. Belangrijk hierbij is of de zonnepanelen gemonteerd zijn AAN het dak of dat ze los op het dak staan of op een Veranda  zijn geplaatst die aan het huis vast zit, of een Carport die los van de woning staat.  Als de zonnepanelen los liggen dan zijn ze geen onderdeel van het onroerend goed ( Carport ) en dan is er een grote kans dat uw zonnepanelen door de opstalverzekering niet gedekt zijn. Ook voor schuine daken kunnen er risico’s zijn indien de zonnepanelen op het dak zijn geklikt in plaats van zijn vastgeschroefd. Ook dan is het de vraag of de zonnepanelen onderdeel zijn van het onroerend goed.

Zorg er wel voor dat de herbouwwaarde van uw opstalverzekering wordt verhoogd met de waarde van de zonnepanelen. U dient er dan wel rekening mee te houden dat u iets meer premie gaat betalen, maar dat zal om een kleine verhoging gaan.

Zonnepanelen verzekeren en diefstal

Zonnepanelen zijn door inbrekers gemakkelijk te demonteren zonder inbraakschade achter te laten. Veel verzekeringsmaatschappijen hebben als voorwaarde dat er inbraakschade moet zijn. Dus wees ervan bewust dat de zonnepanelen wellicht niet verzekerd zijn bij diefstal indien er geen inbraakschade is. Is er dan veel risico? Inbrekers zullen zich vooral richten op zonnepanelen op daken die niet goed zichtbaar zijn. Daar is voor hen het risico het minst groot. Veelal zijn dit platte daken, demontage gaat dan namelijk nog iets gemakkelijker.

Dekking zonnepanelen bij natuurrampen.

Sommige verzekeraars sluiten schade bij natuurrampen uit. Maar het grootste risico is een natuurramp, bijvoorbeeld een zeer zware storm of hagelstenen. Bekijk dus ook uw polis of de opstalverzekering zware storm dekt.

Moet ik dan toch een extra verzekering afsluiten?

Premies van zonnepanelen verzekering zijn niet duur, normaal gesproken 0,25% van de factuurwaarde met een minimum van € 50,- per jaar. Ze dekken dan wel praktisch alles aan uw zonnepanelen. Denk aan diefstal zonder inbraakschade of schade bij natuurrampen. Ook dekken ze het productieverlies bij uitval van de zonnepanelen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »